Cum sa tii microbii departe

Nu am niciodată răbdare să mă usuc pe mâini la uscătoarele cu aer cald pe care le găsesc în hipermarketuri sau benzinării la ieșirea din toaletă. Recent am aflat că nici nu este atât de indicat de folosit acest aparat. Pe lângă faptul că unele dintre ele scot un zgomot asurzitor, trebuie să stai destul de mult timp până când ţi se usucă mâinile. Prefer în schimb să folosesc șervețelele de hârtie din poșeta sau în cel mai rău caz o bucata de hârtie igienică care oricum e mai igienică decât acel aer cald care împrăștie direct în palmele mele microbii care pot sta bine pitiţi în dispozitiv.

Nu spun doar eu asta. Există studii științifice care au arătat că uscătoarele de mâini sunt purtătoare de microbi, pe care îi răspândesc odată cu aerul cald în atmosferă, dar şi pe mâini (studiu realizat în 2012, la Institutul Pasteur şi Universitatea Westminster, de către Keith Redway). Institutul Pasteur a ajuns la concluzia că uscătoarele de mâini şi prosoapele clasice din material textil cresc riscul de contaminare cu bacterii şi microbi.

Oamenii de ştiinţă sunt siguri că cea mai bună metodă de a ne şterge pe mâini fără a ne infecta cu microbi este să utilizăm un produs de unică folosinţă. Soluţia cea mai la îndemână o reprezintă prosoapele de hârtie (prosoape pliate, role prosop, şerveţele), deoarece păstrează mâinile curate după spălarea lor, spre deosebire de aerul cald sau materialele textile, care sporesc drastic numărul germenilor şi al bacteriilor. Prosoapele de hârtie sunt eficiente deoarece usucă mâinile mai repede, in timp ce, atunci când mâinile sunt ude, precum şi sub influenţa căldurii, transferul de germeni are loc foarte uşor, a demonstrat omul de ştiinţă Cunrui Huang.

Citisem undeva că în momentul în care tragi apa la toaletă, mii de particule se împrăștie în camera. Bacterii, microbi şi alte asemenea, toate plutesc libere prin camera de baie. Din acest motiv e indicat ca şi periuţele de dinţi să stea cât mai departe de vasul de toaletă sau în cel mai fericit caz să aibă perii acoperiti. Eu de când am citit că de periuţa mea pe care o bag zilnic în gură e posibil să se lege bacterii care vin din toaletă, ţin periuţele într-o borsetă transparentă şi borseta într-un dulăpior din baie 😉

Dacă stau bine şi mă gândesc, la bucătărie am înlocuit de câţiva ani buni clasicele prosoape din material textil cu role imense de hârtie. De fiecare dată când merg la cumpărături nu uit să trec pe la raionul unde găsesc prosoape de hârtie, hârtie igienică sau şerveţele. Nu urmăresc o marcă anume pentru producătorii de hârtie igienică sau prosoapele de hârtie, important e faptul că sunt utile, igienice şi mereu la îndemână.   Astea sunt lucrurile care se consumă cel mai des la mine în casă.  E drept că acum de când am un nou membru în familie atât de năzdrăvan, ar trebui să spăl zilnic câte un prosop la câte varsă sau murdăreşte. Îmi este mult mai practic acum să iau un prosop de hârtie şi să şterg balta de lapte sau ceai lăsată pe parchet şi apoi să arunc mototolul de hârtie decât să o şterg cu un prosop din material textil pe care să-l pun la uscat şi apoi la spălat. Chiar şi după ce mănâncă, cum ar fi să-l şterg la guriţă cu un prosop care are pe el urmele altor mese şi microbi care s-au dezvoltat între timp, şi-au adunat tot familionul şi sunt gata de atac? Prefer să-l spăl cu apă şi să-l şterg cu un şerveţel de hârtie.

Adevărul e că nu ne putem juca cu sănătatea noastră şi în special cu sănătatea celor mici. Noi poate suntem mai rezistenţi însă cei mici sunt inofensivi în faţa viruşilor şi microbilor care de-abia aşteapta să-şi facă de cap într-un corpuşor atât de plăpând.

Poate că înainte mai uitam să mă spăl pe mâini atunci când intram în casă însă de când cu cel mic, a devenit un gest reflex. Primul lucru pe care îl face orice membru al familiei şi chiar şi prietenii care vin în vizită, este să treacă pe la baie să se spele pe mâini. Igiena corectă a mâinilor previne bolile şi reduce riscul apariţiei infecţiilor. Uscarea mâinilor ar trebui să fie şi ea una corectă. Chiar şi în propria locuinţă, folosirea îndelungată a unui prosop care apoi rămâne adunat într-un cui cu toată umiditatea în el, nu poate fi una benefică. Acolo se pot dezvolta bacterii pe care le iei pe piele la următoarea ştergere când te aştepţi să rămâi curat.

Eu sunt de părere că trebuie să avem mare grijă să nu lipsească din casă produsele de igienă şi curăţenie pentru că şi ele contribuie la sănătatea familiei. Sănătate înseamnă în primul rând să previi.

3521d-logopaperplus

Articol scris pentru Proba 8 din cadrul competitiei SuperBlog 2014: Cum sa tii microbii departe

Reclame

2 gânduri despre „Cum sa tii microbii departe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s