Trafic intens pe strada Fictiunii

De ce aleg oamenii să citească?

Ar putea face orice altceva: s-ar putea plimba cu mașina, ar putea viziona un film, ar putea ieși cu prietenii, ar putea răsfoi o revistă sau pur și simplu ar putea sta întinși pe o pătură privind cerul. Dar totuși aleg să-și împartă timpul cu această activitate. La unii e plăcere pură, la alții necesitate, la unii dependență, la alții relaxare…

De ce aleg eu să citesc?

Pentru că înainte de a învăța să scriu, am învățat să citesc. Pentru că am avut la dispoziție în copilărie sute de cărți în care am descoperit povești extraordinare, am trăit odată cu eroii cărților citite senzații pe care în viața reală nu le-am întâlnit, am descoperit în fiecare filă întoarsă experiențe, provocări, iubiri, dezamăgiri, trăiri unice, întrebări dar și răspunsuri, emoții, cunoaștere și dăruire. În plus cititul mi-a dezvoltat o altă latură: pasiunea de a scrie.

Toată lumea știe să scrie însă nu toată lumea poate să scrie despre orice și în plus să fie apreciată pentru asta. E plăcut să știi că lumea citește cuvintele tale, dar și mai plăcut să știi că le apreciază. Însă în spatele unei scrieri care atrage, sunt mii de file întoarse.

Creativitatea e și ea rezultatul cititului. Ideile nu apar din senin, trebuie să aibă un fundament. Toate romanele mari au pornit de la o idee care s-a dezvoltat, a crescut, a umplut file întregi și apoi a ajuns în mâinile noastre.

Indiferent de tipul de literatură pe care o preferi, important e să citești, să descoperi, să cunoști.

Dar cum orice drum trebuie să pornească de undeva, îți recomand să o iei ușor pe Strada Ficțiunii, o stradă creată de Editura All, o stradă complet diferită de cele cu care te întâlnești în viața de zi cu zi. Nu are gropi, doar dâmburi line, nu are șoferi nervoși, doar oameni dornici de cunoaștere, nu are taxe, doar recompense intelectuale. În plus are patru secțiuni deja consacrate: Clasic, Contemporan, Crime și Bestseller. Depinde de tine ce preferi.

Strada-Fictiunii-logo-250x250

Sectiunea Clasic oferă iubitorilor de literatură cărți uitate sau neglijate, traduse pentru prima oară în limba română sau repuse în drepturi prin noi traduceri. Autorii țintiți sunt clasicii secolului XX ale căror texte rezistă unei lecturi contemporane prin stil, tematică și dinamism. Aici s-ar putea să-ți atragă atenția titluri precum: Orașele invizibile sau Cărarea cuiburilor de paianjen ale lui Italo Calvino.

descărcare (3)descărcare (2)

Orașele Invizibile, 55 la număr, sunt descoperite pe parcurs cititorilor prin intermediul dialogului dintre Marco Polo și Kubilai Khan. E greu să ții minte numele fiecărui oraș descris, chiar dacă fiecare oraș poartă numele unei femei: Isidora, Dorotea, Anastasia, Tamara, Despina, Isaura, Zoe, Zenobia, Cloe, Olivia, Sofronia, Octavia, Melania, Irene, Raissa, Teodora, Berenice … însă modul în care sunt descrise te face curios și nerăbdător să citești cartea până la sfârșit. În final vei descoperi că toate au ceva în comun.

Cărarea cuiburilor de paianjen este o carte despre cel de-al doilea Razboi Mondial scrisă din perspectiva unui copil care încearcă să supraviețuiască într-o lume a adulților. E plină de înțelesuri, de naivitate și iluzii pierdute, de singurătate și nefericire dar și de nebuniile și glumele lui Pin, eroul principal care ar dori să găsească un prieten căruia să-i arate locul său secret, locul unde își fac păianjenii cuiburile.

Secțiunea Contemporan își propune sa le aducă cititorilor români atât debutanți valoroși, cât și scriitori deja lansați. Dan Chișu (Garsoniera din pădurea de macarale), Adrian Voicu (Nepovestitele trăiri ale templierilor romani), Luis Landero (Chitaristul, Portretul unui bărbat imatur), Viorel Zaicu (Întoarcerea) sau Michel Rostain (Fiul) au pus semafoare blocate pe roșu pe această stradă, iar dacă ajungi în dreptul lor trebuie neapărat să te oprești.

tn3_garsoniera_din_padurea_de_macaraletn3_chitaristultn3_rostain_-_fiultn3_nepovestitele_trairi_sitetn3_portretul_final_qtn3_intoarcerea-cover-l1

Sectiunea Crime aduce cititorilor români întâlnirea cu detectivi fără voie sau profesioniști, prinși în intrigi alambicate, care te țin cu sufletul la gură până la ultima pagină. Amatorii acestui gen de literatură îi vor putea urmări pe eroii români și străini rezolvând cazuri excepționale în romane clasice și contemporane, scrise atât de autori debutanți, cât și de cei consacrați. Eu aș zăbovi în această secțiune a Străzii Ficținunii până i-aș descoperi toate cotloanele. Autorii scandinavi sunt preferații mei iar în această colecție l-am regăsit pe  Maj Sjöwall cu două titluri de excepție: Dispărut fără urmă și Roseanna.

tn3_disparut_fara_urma_-_c1 tn3_wahloo_-_roseanna_final

Sectiunea Bestseller cuprinde romane aflate în cele mai fierbinți topuri ale lumii, traduse în zeci de țări, iubite de mii de cititori. Editura ALLFA își propune să-i conecteze pe cititorii români la această rețea internațională în timp real. Chiar dacă multe cărți din această secțiune au stat sau vor sta la baza unor scenarii de film, savoarea lecturii va depăși cu mult senzațiile de moment, oferind toate ingredientele necesare unei lecturi greu de uitat: suspans, pasiune și, bineînțeles, umor.

Aici o poți găsi pe Cecelia Ahern cu P.S. Te iubesc al cărui roman a fost ecranizat în 2007 cu Gerard Butler și Hilary Swank in rolurile principale.

tn3_ps_te_iubesc_2011_sfdescărcare (4)

Începând din acest an, Editura ALL a iniţiat un proiect nou în cadrul colecţiei de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

Banner-Lista-lui-Alex.-Stefanescu (1)

Am pășit și eu, cu pași avizi de cunoaștere pe această stradă. La început timid, neștiind la ce să mă aștept. Am descoperit aici titluri de care nu mai auzisem, dar care m-au atras. Dar l-am descoperit și pe Codin Maticiuc, Craiul de Dorobanți care se pare că în timpul liber (atât cât i-a mai rămas) a scris o carte: Consumatorul de suflete. Pe mine chiar m-a făcut curioasă și cred că asta va fi următoarea carte citită.

Pe Strada Ficțiunii nu-ți trebuie permis așa că nu ai niciun motiv să nu te alături traficului intens de pe această stradă. Ce mai aștepți?

Articol scris pentru SuperBlog 2014, Proba 12 Trafic intens pe Strada Fictiunii

Reclame

2 gânduri despre „Trafic intens pe strada Fictiunii

  1. irinacalistru Autor post

   Eu de 2 zile adorm numai dupa ora 1. Am inceput Fluturi (Irina Binder) si cum numai dupa ora 22-23 se linistesc lucrurile in casa doar atunci pot citi. Ti-o recomand cu drag, nu-ti vine sa o mai lasi din mana

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s