Don’t Text and Drive

În jurul meu toată lumea folosește telefonul mobil. Indiferent că e pentru conversații, mesaje text sau internet, telefonul mobil e nelipsit. Am ajuns să fim atât de legați de telefonul mobil încât și atunci când ducem gunoiul sau mergem să cumpărăm pâine îl luăm cu noi.

Nici eu nu fac excepție de la regulă. Telefonul meu e lipit de mine ca timbrul de scrisoare. Sunt mereu conectată la ce se întâmplă pe Facebook, primesc mail-uri cu știri sau diverse newslettere de la site-urile unde m-am abonat și comunic cu prietenii prin mesaje pe Watsapp sau Viber. În plus, utilitatea pentru care a fost creat telefonul mobil mă ține ocupată minute bune, dacă nu chiar ore într-o zi obișnuită, atât în interes de serviciu cât și în interes personal.

Cu toate acestea, există un singur loc unde nici nu vreau să aud de telefon. Nu, nu este baia, uneori îl iau chiar și acolo dacă aștept un telefon important în timpul planificat pentru o baie prelungită.

Pentru mine, atunci când sunt la volan telefonul nu există. Știu că foarte multe accidente au loc din cauza utilizării telefonului la volan și că Poliția Rutieră chiar sancționează persoanele prinse cu telefonul la ureche. Culmea e că pentru cei care stau cu el în mână, dau mesaje, stau pe Facebook sau joacă anumite joculețe în timp ce conduc nu există nicio pedeapsă. Poate doar una morală care îi va urmări toată viața în cazul în care lovesc mortal o persoană din cauza neatenției. Asta dacă vinovatul scapă cu bine și are cine duce vina morală.

Ştiaţi că 77% dintre adulţii de peste 25 de ani sunt foarte încrezători în abilităţile lor de a scrie mesaje / email-uri şi de a conduce în acelaşi timp? Sa că că 23% din numărul total de accidente dintr-un an sunt cauzate de utilizarea telefonului la volan (conform Traffic Safety Facts: National Highway Traffic Safety Administration, December 2011)?

Toyota a fost dintotdeauna preocupată de mediu, siguranța rutieră și educarea tinerilor și astfel a ajuns să lanseze o campanie intitulată “Don’t Text and Drive!”. Astfel sub sloganul  „Text me, I’m driving”, Toyota a organizat un experiment menit să atragă atenția asupra numărului îngrijorător de accidente rutiere cauzate de utilizarea telefonului mobil pentru servicii de sms și email. În cadrul acestui experiment, protagoniștii campaniei, Dani Oțil și Roxana Ciuhulescu, au experimentat folosirea sms-urilor la volan, având de depăşit diverse piedici și obstacole în timp ce conduceau și răspundeau in timp real mesajelor primite de la fani, precum drumul în lucru, trecerea de pietoni, drum îngustat și alte obstacole care pot apărea oricând pe carosabil în viața reală. Parcurgand traseul pe rând, fiecare dintre cei doi şoferi a avut în dreapta sa un jurnalist auto, pe post de copilot, cu rolul de a evalua traseul parcurs de aceştia. Găsiți mai jos filmulețul care arată acest experiment;

Astfel și cei mai experimentați șoferi care sunt obișnuiți cu tot felul de obstacole ajung să fie distrași de scrierea unui simplu SMS.

Eu cred că folosirea telefoanelor ar trebui interzisă în totalitate atunci când suntem în trafic. In mod sigur ai văzut și tu în trafic oameni care vorbesc nestingheriți la telefon, sunt atenți la expedierea mesajelor și mai puțin la condus. De multe ori mi s-a întâmplat ca la semafor să aștept în spatele cuiva care prins în like-uri și SMS-uri uită să mai plece de pe loc secunde bune după ce culoarea s-a schimbat în verde.

Din păcate, oamenii nu sunt conștienți de pericolul la care se expun la care îi expun și pe ceilalți atunci când sunt mai atenți la telefon decât la trafic. Câteva secunde de neatenție pot provoca o adevărată tragedie și din păcate victimă nu cade întotdeauna cel care este vinovat ci și persoane nevinovate.

descărcare (2) images (2) images (4)descărcare (3)

Nu este un capăt de lume dacă nu răspunzi la un SMS, însă este o adevărată tragedie dacă din cauza inconștienței tale ajungi să iei o viață sau mai multe. Ai putea trăi cu așa ceva pe conștiință?

Articol inscris in competitia SuperBlog 2014

Reclame

Un gând despre „Don’t Text and Drive

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s