De-ar fi să fiu…

Ani la rând mi-am dorit o mașină de cusut pentru a-mi pune în practică visurile din copilărie. Erau visuri inocente, de copil timid care găsea liniștea și plăcerea jocului lângă bunica paternă care zi de zi croia câte ceva la mașina ei de cusut, un model vechi cu roată și talpă acționată prin forța și pasiunea celei care reușea să facă ceva frumos din orice cârpă. Bunica mea o primise cu mulți ani în urmă în schimbul câtorva oi și de atunci și-a dezvoltat pasiunea pentru croitorie, fără cursuri și tipare din reviste care pe vremea ei nici nu existau.

Îmi aduc aminte că pe la vreo 12 anișori, după ce am considerat eu că sunt suficient de inițiată în tainele croitoriei, am pândit momentul când bunicii erau la câmp și m-am băgat la mașina de cusut. Am luat o rochiță de-a mea și am desfăcut-o complet apoi am căutat o rochie de-a bunicii pe care am tăiat-o folosind ca și tipar bucățile din rochia mea și am reprodus întocmai rochița mea. Nu mi s-a părut greu deloc iar rezultatul m-a încântat peste măsură și chiar mă gândeam în acele momente că o să devin o bună croitoreasă când o să fiu mare… Când s-a întors bunica de la câmp și m-a văzut îmbrăcată cu rochița, mi-a spus extrem de mirată:

– Dar de unde ai rochița asta? Am și eu una cu un material identic. E prima rochie cumpărată de bunicul tău pentru mine, după ce a dat comandă la o casă de modă din oraș, acu mulți ani în urmă…

– Păi… cred că nu o mai ai… a fost răspunsul meu și am și luat-o la fugă de teamă să nu încasez o mamă de bătaie.

Nu am primit decât o muștruluială zdravănă, dar mai mult pentru faptul că am folosit mașina fără să-i cer voie însă din acea zi, încet, încet bunica a început să mă învețe și pe mine tot felul de tehnici de cusut, de brodat, de sulfilat, de tivit și mereu îmi spunea că în croitorie nu e vorba doar de unit două materiale, ci e mult mai mult.

Acum dacă intru într-un magazin de electrocasnice și caut o mașină de cusut  mi-ar fi destul de greu să aleg pentru că sunt atât de multe modele, care mai de care mai performante, mai practice și cu tot felul de funcții.

După nenumărate cercetări prin mediul online, tind să cred că cele mai bune oferte sunt la mașinile de cusut Brother, companie fondată acum 100 de ani, în Nagoya, Japonia, cu o istorie bogată în Europa și pe tot mapamondul (găsești AICI modele interesante cu prețuri pentru toate buzunarele).

cusut2

De exemplu, noul model de mașină de cusut BQ17 este o mașină de cusut de ultimă generație cu suveică orizontală și sistem „quick-set bobbin”, permițând o utilizare mai facilă. Execută 17 tipuri de cusături utilitare și decorative, butonieră în 4 pași și are iluminare cu LED. Are buton pentru coasere înapoi, masă cu braț liber detașabil, sistem de bobinare rapidă, selector de programe, compartiment pentru accesorii, ac dublu, cuțit lateral pentru tăierea aței și poți controla viteza de coasere.

bq17-1

Încă mai am acele visuri din copilărie, încă mă mai văd din când în când în spatele unei mașini de cusut creând lucruri uimitoare pornind de la sfaturile bunicii mele… sau poate că doar mi-e dor de ea…

Am croit acest articol pentru Spring SuperBlog 2015

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s