Biroul meu de clasă A

Nu credeam că frigul o să vină atât de devreme. Nici măcar nu e noiembrie și deja mi-am scos de la naftalină geaca și ghetele de iarnă. Afară e încă întuneric, semn că ziua s-a scurtat, noaptea e mai lungă iar eu trebuia să dorm mai mult… Serviciul e serviciu totuși și chiar dacă pare că mă trezesc cu noaptea în cap, ora la care încep programul de lucru nu se schimbă în funcție de anotimp. Scot telefonul din buzunar să văd dacă m-am încadrat în timp. Mai am 10 minute. Grăbesc pasul și în sfârșit ajung în fața interfonului. Cotrobăi prin buzunarele de la geacă după cartela de interfon și îmi dau seama că iar am uitat să o scot din geantă și să o țin la îndemână. Mă ghemuiesc în fața ușii, îmi pun geanta pe genunchi, îi deschid fermoarul și încep să caut pe bâjbâite. La câte am în geanta asta, sigur se face lumină până o găsesc. Era bine dacă aveam o lumină de veghe în fața ușii, dar de unde? De când cu optimizarea consumului de energie în firmă, toate consumurile sunt pe minim și asta se vede semnificativ la facturile lunare. După câteva minute o găsesc. O iau bucuroasă, o trec prin cititor și ușa se deschide. Pătrund în casa scărilor.

Ooo, căldurică… Un senzor de mișcare activează un bec care se aprinde brusc și îmi dau seama că totuși nu văd bine. Aaa, mi s-au aburit ochelarii. Îmi deschid geaca și îi șterg de cămașă, nu mă mai risc să caut din nou în geantă ceva de șters. În dreapta mea mă ating de caloriferul de pe casa scărilor. E cald. Au pornit ăștia centrala. E bine. În oraș de-abia au început zilele trecute să facă probele pentru căldură. Stăm bine. Oricum, trebuie să fii eficient la serviciu și fără un pic de căldurică, îți cam tremura degetele pe tastatură. Nici randament nu mai dai căci stai toată ziua cu mâinile lipite de câte o ceașcă caldă de ceai sau cafea. Urc primul nivel și ajung în fața ușii biroului.. Noroc că nu am băgat cartela de interfon în geantă căci e legată de cheile de la birou. Intru în birou, beznă totală. Dar călduț. Caut întrerupătorul pe perete după ledul roșu, aprind luminile și privesc spre sala micuță cu birouri. Ușa care dă spre biroul șefului e închisă. Iar am ajuns prima. Apăs butoanele ON/OFF de la prelungitoarele la care sunt conectate calculatoarele și îl deschid doar pe al meu. Numai bine până mă dezbrac și îmi fac cafeaua se pornește și calculatorul. E cam vechi și cred că mai trebuie curățat la cum huruie, dar încă își face treaba. Oare or exista și la calculatoare clase de eficiență energetică cum avem la locuințe și electrocasnice?

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog

Nu mă așez bine la birou că apare șeful.

-Neața.

-Neața.

În sfârșit vede și el cât sunt de punctuală. Se închide în biroul lui și mă sună pe centrală de acolo. De parcă nu putea să ma strige. Dar na, nu era profi. Trebuie să-i mai fac încă o dată instructajul. Ori suntem economi, ori …

-Să-mi pregătești actele pentru închirierea spațiului renovat din centru.

-Le-am pregătit de ieri, am scos și certificatul energetic, îi răspund eu bucuroasă că în sfârșit i-am luat-o înainte cu ceva.

-Ce certificat energetic? Ăsta nu se dă atunci când vinzi ceva? Noi închiriem, nu vindem…

-Vin în birou și-ți explic, îi spun eu și pun telefonul în furcă. Îmi iau mapa cu contractul de închiriere, certificatul energetic și notițele scoase de pe internet privind certificatele de performanță energetică.

Mi-am făcut bine temele așa că încep să-i turui despre spațiul pe care doream să-l dăm în chirie căruia tocmai îi expirase certificatul energetic și că astea se reînnoiesc o dată la 10 ani. Noroc că anul ăsta s-a făcut și reabilitarea termică a clădirii, s-au înlocuit geamurile vechi cu termopane și s-au pus peste tot becuri cu LED iar astfel,  auditorii energetici de la Enermed Impex ne-au eliberat după auditul energetic un certificat pentru clasa energetică B față de clasa E cât aveam în anii trecuți și că astfel putem obține și un preț mai bun la închiriere.

-Păi și de ce nu ne-au dat A cum avem aici? mă întreabă el, vrând parcă să-mi găsească nod în papură, din moment ce eu m-am ocupat de problema asta.

-În mod sigur pentru că nu ne încadrăm. Există și clădiri noi care nu se încadrează chiar dacă sunt construite după toate normele. Certificatele astea nu se referă doar încălzire, ci și la apa caldă, ventilație și iluminat iar o performanță energetică bună este echivalentă cu reducerea cheltuielilor până la un anumit grad. S-au dat o serie de recomandări ce pot fi puse în practică și dacă o să le urmăm, putem trece la A dacă ții neapărat.

Doar prețul l-a mai interesat și când i-am spus că am obținut un certificat energetic ieftin datorită inspirației de a intra pe www.avizez.ro, m-a lăsat să mă întorc în biroul meu.

Din încăperea alăturată încep să se audă voci, semn că au ajuns și colegele mele. Mă duc la ele să-mi văd de treabă căci în birou la șeful, chiar dacă e cald, mă trec fiorii ori de câte ori intru.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

Articol scris pentru proba 6 din cadrul Competiției SuperBlog2015.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s